Halk arasında kas romatizması olarak da bilinen Fibromiyalji
Halk arasında kas romatizması olarak da bilinen Fibromiyalji gerçekten de sadece kasları ve yumuşak dokuyu etkileyen ve eklemelerde artrite (yani eklem romatizmasına) yol açmayan bir hastalıktır.

FİBROMİYALJİ (KAS ROMATİZMASI) NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR?

Son yıllarda fibromiyalji adı sıkça konuşulmaktadır. Bu da bize bu hastalığın ciddi bir şekilde artış gösterdiğini, gelecek günlerde toplumu daha fazla rahatsız edeceğini ve ekonomik kayıplara neden olacağını göstermektedir.

Fibromiyalji hastalığına genel anlamda anlaşılmasının kolay olması için kas romatizması da denilmektedir. Kaslarda romatizmal bir yangı (iltihap) söz konusudur. Bu rahatsızlık vücuttaki tüm kasları tuttuğu gibi, bölgesel olarak da kas veya kas gruplarını tutabilir ve ağrıya neden olur. En çok şikayet, sırt ve boyun kaslarının tutulmasına bağlı ağrılardır.

Kadınlarda, erkeklere göre fibromiyalji görülme sıklığı daha yüksektir. 35 – 60 yaş arasında fibromiyalji görülme oranı yüksektir. Ancak gençlerde de fibromiyalji az da olsa görülmektedir.

Son yıllarda toplumun rafine edilmiş gıdalar, endüstriyel ve hazır gıdalarla daha fazla beslenmeye başlaması bir neden olabilir. Fibromiyalji hastalarının çoğu depresyonda olan hastalardır. Fibromiyalji ve depresyon iç içedir. Tedavide ilk önce hasta depresyondan kurtarılmalıdır.

FİBROMİYALJİ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ:

Fibromiyalji hastalarında esas şikayet ağrıdır. Ağrı ile birlikte eklemlerde hareket kısıtlılığı vardır. Özellikle baş ve boynu sağa sola, öne arkaya çevirmekte zorluk çekerler. Hangi kas grubunu tutarsa onunla ilgili şikayetler vardır. Örnek olarak hastalık göğüs kafesi kaslarını tutarsa nefes alıp verirken ağrı hissederler, kalça kaslarını tutarsa yürümekte zorluk çekerler.

Fibromiyalji hastaları genel olarak yorgun olurlar, istirahat ile dinlenemezler. Hafif bir hareket, yürümek, ayağa kalkmak dahi yorar. Devamlı ağır bir yük taşımış gibi yorgun olduklarını söylerler.

Fibromiyalji hastalarının ciddi uyku sorunları vardır. Bir kısmı çok uzun süreli uyumak isterken, bir kısmı da ağrılardan dolayı uyumakta zorlanırlar. Yatakta sık sık pozisyon değiştirirler. Ağrı dan dolayı zorlukla hareket ederler.

Fibromiyalji hastaları sabahları yataktan dinç kalkamazlar, hep yorgundurlar ve yatmak isterler.

Fibromiyalji hastalarının çoğunda sabahları yataktan kalktıktan sonra kaslarda sertlik vardır. Bazen en küçük eforlu bir hareket dahi yaygın ağrı oluşturur.

Hastaların çoğunda keyifsizlik vardır. Zamanla kendi iç dünyalarına çekilerek yaşarlar, çoğunluğu antidepresan ilaçlar kullanır.

Fibromiyalji hastalarının bağırsak problemleri, uzun süreli kabızlık veya ishal hikayeleri vardır. Bu en önemli olan şikâyetlerden biridir.

Fibromiyalji hastalarında baş ağrısı vardır.

FİBROMİYALJİ’DE TANI

Fibromyalji’de tanıda en önemli kriter iyi bir anamnez, ayrıntılı ve kapsamlı bir muayene dir. Hastanın hikâyesi, hareket sistemi muayenesi ve nörolojik muayene bulguları çok önemlidir. Genellikle bunlarla fibromiyalji tanısı konur. Tanıya yardımcı veya destekleyici özel bir laboratuar bulgusu yoktur. Rutin tetkikler ve görüntüleme yöntemleri tanıya yardımcı olmaz. Ancak sedimantasyon yüksek olabilir, IgG yüksekliği olabilir. Hastalığı belirleyen özel bir yöntem yoktur.

Fibromiyalji’nin nedeni

Hastalığın sebebi olarak mezenkim (bağ dokusu) dokusunun pH değerinin asidik tarafa kayması söylenmektedir. Buna sebep;

1. Düşük değerli karbonhidratlar tüketmek,( bakkal gıdaları, abur cuburlar vs).
2. Çok fazla hayvansal protein tüketmek (et, süt, yumurta vb.)
3. Sık sık antibiyotik kullanmak,
4. Kortizon ve analjezik ilaçlar kullanmak
5.Ağır metallere maruz kalmak (civa, kurşun, alüminyum vs)
6.Rafine edilmiş gıdalarla beslenmek (un, seker, süt vs).

Yukardaki gibi beslenme, bazik olması gereken bağ dokusunu asik tarafa kaydırır.Hücreler arası intersitiel doku pHsı asitik olduğu da hücre beslenmesi, iyon alış verişi bozulur.Metabolik atıklar intersitiel dokuda birikerek toksite oluşturur.Vucudun detoks sistemleri iyi çalışamaz dolayısı ilr hastalık ortaya çıkar.

Tedavide bağ dokusunun bazik pH da olması gereklidir.Aksi taktirde tedavi oldukça zordur.Bunun için 200 ml su içine bir yemek kaşığı yemek sodası(sodyum karbonat) her gün yatmadan içilmelidir.

FİBROMİYALJİ TEDAVİSİ

Hasta bize müracaat ettiğinde öncelikle iyi bir sorgulama (anamnez) ve iyi bir fizik muayene yapılır. Buradan aldığımız bilgiler ışığında hastaya gerekli testleri yaparız. Bu testler kısaca şunlardır;

1.GIDA TESTİ:

Bu test ile vücut için zararlı olan ya da vücudun tolere edemediği gıdaları tesbit edilir.

2.HORMON TESTİ:

Eksikliği ile depresyona sebep olan hormonları(seratonin dopamin ,noradrenalin) ve yine bu hormonların yapımında rol alan (triptafon tirozin), vitamin ve mineralleri (vitamin B6, B12, magnezyum, Cvit, niasin, çinko ) test ederiz.

3.BAĞIRSAK FLORASI TESTİ:

Gastrointestinal sistemin fonksiyonlarını değerlendirien bir testdir. Konstipasyon(kabızlık), diyare, gaz, şişkinlik, geğirme, yanma gibi şikayetleri varsa tedavi ederiz. Bağırsak fonksiyonları bozuk ise (disbiyoz varsa) tedavide başarıya ulaşmak zordur. Bu durumda bağırsaklardan yukardaki hormonların yapı taşları olan aminoasit, mineral ve vitaminleri iyi emilemez.

4.AĞIR METAL TESTİ:

Vücutta bulunabilecek ağır metalleri tespit eder. Detox ve çelesyon yolları ile vücuttan atarız .

5.TOKSİK MADDE TESTİ:

Vücudumuza toksik maddeler sindirim, solunum, deri yolu ile girer ve özellikle yağ dokusunda birikir. Bu dokular içinde beyin ve pankreas gibi organlar sayılabilir. Tedavide bu maddeler birikim yaptığı dokudan detox yöntemleri ile uzaklaştırılır.

6.PH TESTİ:

Fibromyalji hastalarının mezenkim dokusunun pH snı belirler ve tedavide normal pH da olmasını sağlarız.

Fibromiyalji hastaları genelde depresyonlu hastalardır. Bu nedenle depresyon tedavisi de mutlaka yapılmalıdır.

Yukardaki testler yapıldıktan sonra vücut için zararlı olan gıdaları diyetten kaldırırız. Eksik olan hormon, vitamin ve mineralleri veririz. Barsak florasını düzenleriz. Toksik olan maddeleri Detox ve şelasyon yolu ile vücuttan temizleriz.

Yukardaki işlemlerin yanında kliniğimizde halen kullanılmakta olan Acugraph cihazı ile vücudumuzda bulunan meridyenler üzerindeki enerji seviyeleri ölçülür. Özellikle akupunktur noktaları üzerinde yapılan ölçümlerde, enerji düzeyleri normalden daha fazla veya az ise, bu noktalara tek kullanımlık akupunktur iğneleri yerleştirilerek bozulan enerji dengesinin yeniden normal hale getirilmesi sağlanır. Ayrıca akupunktur tedavisi, bu hastaların ağrılarının kısa sürede giderilmesinde çok önemli bir yere sahiptir.

Tedavide her iki yöntem eş zamanlı olarak yapılır. Bu sırada gereksiz ilaç zorunlu olmadıkça kullanılmamalıdır, ilaçların faydadan çok zararları vardır,

Belirlenen sebepler bir bir uzaklaştırılmaya başladıktan sonra, akupunktur tedavisinin yardımıyla hastaların ağrıları yavaş yavaş kaybolmaya başlar. Burada asıl önemli olan vücudu rahatsız eden sebep veya sebeplerin ortadan kalkması ile birlikte vücudun kendi kendini tamir etme sürecinin başlamasıdır.

“EĞER VÜCUDA KENDİ KENDİNİ TEDAVİ ETME FIRSATINI VERİLİRSE, VÜCUT KENDİNİ HASTALIKLARDAN KORUR.”

FİBROMİYALJİ HASTALIĞINDAN NASIL KORUNMALI ?

1.Yaradılış fıtratına (doğasına) uygun beslenmek yani doğal ve taze besinleri tüketmek.
2.Vücudun tolere edeceği gıdaları tüketmek ,
3.Yeterli su tüketmek (2,5 -3 Lt )
4.Rafine gıdalardan sakınmak gereklidir.

DAHA FAZLA BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ; FİBROMYALJİ TEŞHİS VE TEDAVİSİ

UYARI! www.sifahanemerkezi.com, www.ilacsiztedavimerkezi.com, www.recepcelik.com.tr internet sitelerinde yayınlanan yazı, kısmen resim ve videoların her türlü hakkı Şifahane Sağlıklı Yaşam Merkezi’ne aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.

Önceki İçerikAlerjik Problemlerin Toplumda Yaygınlığı ve Nedenleri
Sonraki İçerikETKİLİ, SAĞLIK VE KALICI ZAYIFLAMA YÖNTEMLERİ