*a. immünolojik yükler.*
İmunolojik açıdan bakıldığında alerjiler subklinik enfeksiyonların sonucunda ortaya çıkmaktadır .Geçirilmiş bir viral enfeksiyondan baki kalan virüs artıkları adrenal bez üzerinde yük oluşturur.Bağışıklık sistemi bunlarla uğraşır. Bunlara aşılar da dahil olabilir. Bu durumda laktoz intoleransı olan çocuklarda akla gelecek ilk soru şu olmalıdır: Çocuk tüberküloz (BCG) aşısı oldu mu? Çocuğun hayatının ilk günlerinde yapılan bu BCG aşısı belki de bağışıklık sisteminin maruz kaldığı ilk büyük saldırı olmaktadır ve ortaya çıkabilecek nörodermatit sendromunun tek başına katalizörü olabilmektedir. Normalde laktoz intoleransı olan nörodermatit hastalarında BCG aşısı pozitiftir. Tüberküloz aşısını (eğer yapılması şart görülüyorsa) sadece çocuğun ilk yaşına girmesinden ve bağışıklık sisteminin daha gelişmiş hale gelmesinden sonra yapılmalıdır. Genel olarak imünizasyon, çocuk ilk yaşına bastıktan sonra ve aşılama sırasında tam olarak sağlıklı olduğundan emin olundukça gerçekleştirilmelidir. Aksi halde beden iki cephede savaşmak durumunda kalacaktır. Tetanoz aşılarının ise çocuk iki yaşını doldurduktan sonra yapılması gerekmektedir.
Egzema /Nörodermatit olan hastaların hastalığının altında yatan neden aşağıdaki infeksiyonlardan birisidir.
Herpes, özellikle HHV6 Varicella (Suçiçeği) Cytomegalo virus EBV BCG Kızamık (Morbillinum) Rubella (Kızamıkçık) Tifo Dengue ateşi Coxsackie A ve B türleri Çiçek Hastalığı Vaccinium Distemper Tüberküloz Polyo (Çocuk Felci)
b. İmünizasyon Yükleri Nörodermatitin patojenitesinde her zaman önemli bir rol oynar.
BCG aşısı Kızamık, Kabakulak Rubella (MMR) aşısı Diphtheria Toxoid (DPT) imünizasyonu Tetanoz-dipteri (TD) imünizasyonu Kızamık da sıklıkla pozitif çıkar. İnluensa asısı Polio aşısı
*Uyarı*: Aşılar içinde belli bir miktar koruyucu bulunur. Thiomersal’ın içinde civa bulunur, hastalara verilen dozun içinde formaldehit bulunur.

Önceki İçerikETKİLİ, SAĞLIK VE KALICI ZAYIFLAMA YÖNTEMLERİ
Sonraki İçerikEGZAMA HASTALIKLARINDA PROBİOTIK KULLANIMI?