KRONİK YORGUNLUK TEDAVİSİ

Kişinin hissettiği yorgunluk, bedensel veya zihinsel yoğun bir çalışma ile ilgili değilse, dinlenmekle geçmiyorsa ve başka bir tıbbi veya psikiyatrik bozukluktan kaynaklanmıyorsa kronik yorgunluk akla gelmelidir.

TEKNOLOJİK UYGULAMALAR

Teknolojik uygulamalar hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

SAĞLIK REHBERİ

Tüm Hastalıklar Hakkında Bilgi, Sağlık Makaleri, Doktora Sorulmuş Sorular ve Sağlık Ansiklopedisi İçin Tıklayın.

TEDAVİLER

Tüm tedaviler hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

DOKTORUNUZA SORUN

Sağlık sorunlarınız hakkında uzmanlarımızdan yardım alın.

KRONİK YORGUNLUK TEDAVİSİ

Kişinin hissettiği yorgunluk, bedensel veya zihinsel yoğun bir çalışma ile ilgili değilse, dinlenmekle geçmiyorsa ve başka bir tıbbi veya psikiyatrik bozukluktan kaynaklanmıyorsa kronik yorgunluk akla gelmelidir.

Yorgunluk tablosuna genellikle baş ağrısı, boğaz ağrısı, hassas lenf bezleri, kas ağrıları, eklem ağrıları, uyku bozukluğu ve egzersizle belirtilerin artması gibi şikayetler de eklenir. Yorgunlukta beceri isteyen işlerde zorlanmalar görülür. Ayrıca, yorgunlukta planlama, organizasyon ve problem çözme gibi yeteneklerde gerileme vardır. Bu kişilerin iş, aile ve sosyal yaşamlarında belirgin bir rahatsızlık vardır.

Yukarda bahsedilen sıkıntılar, yorgunlukla beraber görülüyorsa ve 6 aydan daha uzun sürmüşse, kronik yorgunluktan bahsedilebilir. Kronik yorgunlukta bu şikayetler ilerleyicidir. Yorgunluğu başlatıcı olaydan sonra hastaların sağlıklarında ilerleyici bir bozulma olur ve hastalık belirtileri bariz bir şekilde fark edilir. Fiziksel çalışma bitkinliği ve yorgunluğu arttırır. Bulantı, baş dönmesi, ışığa ve ses değişikliklerine hassasiyet, uyku düzensizlikleri ve bedensel ağrılar görülebilir.

Bu hastalar evde günlük hayatı sürdürmede zorluk yaşar. Cinsel hayatı dahil hayatın her alanında yaşam kalitesinde hafiften şiddetliye kadar değişen ölçülerde bozulmalar ortaya çıkar. Yorgunluğu günlük yaşamdaki stresler tetikleyebilir ve erken ortaya çıkmasına neden olabilir.

Enfeksiyonlar, yüksek düzeyde stres, uzun süreli psikolojik zorlanma, aşılanma, fiziksel travma ya da cerrahi bir müdahale yorgunluk sendromunu tetikleyebilir. Bu durumun ortaya çıkmasında, adrenalin salgılayan bezlerin düzenli çalışmaması, vücudun bütün hücrelerini güçlendiren kimyasal enerji kaynağı olan ATP düzeyinin düşük olması gibi nedenler ileri sürülmüştür. Fakat bağışıklık sistemi ile ilgili bir bozukluk, genetik özellikler, gıda intoleransı, enfeksiyonların hastalığa yol açtığı düşünülmektedir.

Fibromiyalji, depresyon, anksiyete bozuklukları, irritabl kolon sendromu, migren, allerjiler, uzun süreli kabızlık ve ishaller gibi birçok hastalık kronik yorgunluk sendromu ile beraber görülebilir.

Bunların yanında depresyon, kronik yorgunluk sendromuna yüksek oranda eşlik edebilir. Hastalığın ilerlemesi ile stres arasında ilişki, stresin yorgunluğu tetiklediğini düşündürmektedir.

Fakat günümüzde kabul gören görüş, kronik yorgunluk sendromunun ruhsal bir hastalıktan çok biyolojik nedenlerin ön planda olduğu bir hastalık olduğudur. Bazı virus enfeksiyonlarının (sitomegalovirüs, koksaki, herpes vb.) kronik yorgunluğa neden olduğu düşünülmektedir.

Teşhisin doğru konulabilmesi için hastanın romatolojik, nöropsikiyatrik, immünolojik yönden ayrıntılı olarak incelenmesi lazım. Böylece hastalığı oluşturan altta yatan sebep bulunmalı tedavi ona göre düzenlenmeli. Ayrıca psikiyatrik değerlendirmeyle ruhsal bir hastalığın, örneğin depresyon hastalarındaki yorgunluk belirtilerinin olup olmadığı ayırt edilmelidir

KRONİK YORGUNLUKTAN NASIL KORUNMALI

  1. Fiziksel ve ruhsal açıdan stres oluşturabilecek durumlardan kaçının.
  2. Stresle baş etme yöntemlerini geliştirmek için destek alın.
  3. Aşırı iş yükünden kaçının.
  4. Sosyal destek amaçlı gruplara katılın.
  5. Dinlenme, eğlenme ve özel zamanlarınıza daha çok vakit ayırın.
  6. Alkol ve sigaradan uzak durun.
  7. Düzenli uyku uyuyun.
  8. Sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir. Bu konuyu biraz açarsak; Rafine edilmiş gıdalardan (Beyaz un ve şeker gibi tatlı ve hamur işi ) kaçınmak gerekir. Boş enerji kaynağı olan gazlı içecekleri, meyve sularını hayatınızdan çıkarmak gerekir. Çünkü glisemik indeksi yüksek olan bu besinleri yediğinizde kan şekeriniz hızla yükselir ve ardından aynı hızla düşer. Şekeriniz düştüğünde yeniden bir şeyler yemek istersiniz. Bu kısır döngüden kurtulmak ve kendinizi enerjik hissetmek için basit şekerleri hayatınızdan çıkarmak gerekliliktir. Kronik yorgunluktan kurtulmak için bu şartıdır.
     

Ayrıca, kronik yorgunluktan kurtulmanın diğer bir şartıda su içmektir. Su, toksik maddelerin vücuttan atılmasını sağlar ve vücudun fonksiyonlarını yerine getirmek için gereklidir. Bu nedenle günde 10-12 bardak su içmelisiniz.

Daha önce kronik yorgunluk nedeni ile birçok hekime gitmiş, ancak sonuç alamamış hastalar, kliniğimize başvuran asıl hasta grubunu oluşturmaktadır.
 

KLİNİĞİMİZDE KRONIK YORGUNLUĞUN TEDAVISINDE DİĞER MERKEZLERDEN FARKLI OLARAK NE YAPILMAKTADIR

Kliniğimize kronik yorgunluk nedeni ile başvuran hastalara öncelikle detaylı bir anamnez( hikaye)ve fizik muayeneden sonra tüm dünyada halen kullanılmakta olan biyorezonans yöntemi ile bazı testler yapılmaktadır.
 

KLİNİĞİMİZDE TEDAVİ SÜRECİ

Kliniğimize başvuran hastaların ilk olarak detaylı bir hastalık öyküsü alınır. Fiziki muayenesi yapılır. Daha sonra Biyorezonans test yöntemleriyle hastalığa sebep olan etkenler tespit edilir. Bu uygulamalar her hastaya ve her hastalığa özeldir.

KLİNİĞİMİZDE UYGULANAN TESTLER

Tedavi yapılması gerekliliği oluştuğunda artık hastaya bazı testler yapılmalıdır. Bu testler arasında:

Gıda Testi; Yapılan bu testler ile vücudun tolere edemediği, zararlı olan maddelerin hastalar için yapılan diyetten çıkarılması söz konusudur.

Hormon Testi: Hastalığa neden olan hormonlarında araştırılması gereklidir. Çünkü eksik kalan vitamin ve minerallerin dışarıdan takviye edilmesi gereklidir.

Bağırsak Florası Testi: yapılan bu test ile gastrointestinal sistemine ait fonksiyonlar değerlendirilecektir. Şişkinlik, diyare, geğirme, yanma gibi şikâyetlerde bu testler tedavilerde kullanılmaktadır. Bu testlerde bozukluk var ise tedavinin başarıya ulaşması zor olacaktır.

Ağır Metal Testi: Vücutta ağır metaller bulunabilir. Bu test ile tespit edilebiliyor. Sonrasında çelesyon ve detox yolları bu şekilde tedavi edilebilir.

Toksit Madde Testi: Vücudumuzda sindirim, deri yolu, solunum yolları ile çeşitli toksikler birikebilir. Bunların yaptıkları birikim vücut içerisinde bazı fonksiyonların çalışmasını engelleyecektir. Belirlenen bu sorunlar detox yöntemleri ile vücuttan temizlenbiliuor.

PH Testi: Hastalarda mezenkim dokusunun PH düzeyini belirler. Normal PH değerlerine gelmesi sağlanacaktır.
Tüm bu testlerle hastalıkların etkenleri tespit edilir. Elde edilen sonuçlarla hastalara özel olarak tedavi seçenekleri uygulanır. Özellikle vücut için zararlı olan gıdanın diyetten çıkarılması gereklidir. Tedavide gerekli olan ve eksik kalan mineral, vitamin desteğinin sağlanması ile birlikte de gerekli düzenlemeler yapılır. Bunların yanı sıra toksik olan maddeler detox yöntemleri ve çelesyon ile vücuttan temizlenmektedir.

Bu tedavi yöntemlerinin yanı sıra ACUGRAPH cihazı da kullanılmaktadır. Bu cihaz hastaları Çin tıbbı açısından değerlendirmektedir. Vücut içerisinde klinik testlerle yapılan tetkiklerde bulunan eksikler, bu cihaz ile yapıldığında enerji eksikliği olarak değerlendirilmektedir. Bu değerlendirmelere göre de çeşitli akupunktur tedavileri yapılmaktadır. Tek kullanımlık iğnelerle yapılan tedavilerde de alerjik hastalıklarda etkili sonuçlar alınabilmektedir.

İLAÇSIZ TEDAVİ MERKEZİ

Sağlık sorunlarınız hakkında uzmanlarımızdan yardım alın. Sorunuzu iletmeden önce lütfen E-Posta adresinizi doğru yazınız. Uzmanlarımızın cevapları size E-Posta adresiniz üzerinden iletilecektir

DOKTORUNUZA SORUN
Lütfen adınızı yazınız.
Lütfen soyadınızı yazınız.
Lütfen size ulaşabileceğimiz bir telefon numarası yazınız.
Lütfen size ulaşabileceğimiz e-posta adresinizi yazınız.
Mesajınızın konusunu seçiniz.
Bize ulaştırmak istediğiniz sorunuzu yazınız.

MERAK ETTİKLERİNİZ

SORU - CEVAP

KRONİK BAŞ AĞRISI

Herhangi bir organik sebebe bağlı olmayan kronik baş ağrısı yaşadığımız çağın belki de en başta gelen sağlık problemlerinden birisidir. Dünya üzerinde milyonlarca insan baş...

 AĞRI VÜCUDUN HAYKIRMASIDIR

Ağrı hissi, insanoğlunun var olduğu günden beri vardır  ve insanoğlu ile aynı yaştadır. Her insan ağrıyı şöyle veya böyle  bir şekilde tatmıştır  ve herhangi...
Kronik Yorgunluk Nedir?

Kronik Yorgunluk Nedir?

Kronik yorgunluk sendromu nedir? Kronik yorgunluk belirtileri ve tedavisi! Kronik yorgunluk sendromu nedir? Kişinin hissettiği yorgunluk bedensel veya zihinsel yoğun bir çalışma ile ilgili değilse, dinlenmekle...

ŞİFAHANE, İLAÇSIZ TEDAVİ MERKEZİ MERKEZİ

HAKKIMIZDA

ŞİFAHANE

Şifahane, İlaçsız Tedavi Merkezi uzman akademik kadrosu, ileri tıbbi donanımı ile Türkiye'nin özel sağlık kompleksidir.

BASINDAN

HABERLER

Şifahane, Sağlıklı Yaşam Merkezi, Alanya hakkında şimdiye kadar basında yer alan haberleri BASINDAN sayfası altında bulabilirsiniz.

SİZE ÖZEL

SAĞLIK REHBERİ

Tüm Hastalıklar Hakkında Bilgi, Sağlık Makaleri, Doktora Sorulmuş Sorular ve Sağlık Ansiklopedisi İçin Tıklayın.

İletişim

Şifahane, Sağlıklı Yaşam Merkezi

Saray Mah. Hoca Ahmet Yasevi Cad.
Ustalıoğlu Sok. Saliha Hüseyin Zamanoğlu Apt.
No: 16/A / Alanya, Antalya - TÜRKİYE

Email: [email protected]

Detaylı bilgi ve randevu için:

Şifahane, Çalışma Saatlerimiz:

Pazartesi - Cumartesi : 08:00 - 19:00

Alanya, Sağlıklı Yaşam Merkezi:

Saray Mahallesi | Hoca Ahmet Yasevi Caddesi | Ustalıoğlu Sokak | Saliha Hüseyin Zamanoğlu Apartmanı | No: 16/A | Alanya | Antalya | 07400 | Türkiye