BAĞIRSAK MANTARLARI

Candida Nedir? Candida Mantarı Ve Bağırsak Florası. Candida (tam adı ile Candida Albicans), en yaygın görülen vücut mantarı türüdür. Ağızda, bağırsaklarda, vajinada bulunur. Cildi ve diğer bazı dokuları da etkileyebilir.

TEKNOLOJİK UYGULAMALAR

Teknolojik uygulamalar hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

SAĞLIK REHBERİ

Tüm Hastalıklar Hakkında Bilgi, Sağlık Makaleri, Doktora Sorulmuş Sorular ve Sağlık Ansiklopedisi İçin Tıklayın.

TEDAVİLER

Tüm tedaviler hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

DOKTORUNUZA SORUN

Sağlık sorunlarınız hakkında uzmanlarımızdan yardım alın.

BAĞIRSAK MANTARLARI NASIL TEDAVİ EDİLMELİDİR

Sağlıklı bağırsak florasında mantarlar yoktur, yani mantar bağırsakta hastalık yapacak kadar koloni oluşturmamıştır. Mantarlar yiyecekler ve içeceklerle ağızdan bağırsaklara girer ve herhangi bir patoloji yoksa transit geçerek dışkı ile atılırlar. Bağırsak mukozasına mantarların yerleşerek koloni oluşturması için barsak mukoza bariyerinin bozulması gerekir. Bağırsağın mukoza bariyerinden geçen mantarlar (candida) mukoza epitellerine köklerini salarak invaze (yerleşirler) olurlar. Daha sonra bağırsak mukoza hücrelerinin aralarını açarak adeta delikler oluştururlar(porları genişletirler). Dolayısı ile bağırsaktan dışarı atılması gereken, vücut için zararlı atıklar bu yollarla kolayca vücuda geçerek hastalık zeminini oluştururlar.

MANTARLARIN BAĞIRSAKLARDA KOLONİ OLUŞTURMASININ SEBEPLERİ

Modern tıpta kullanılan antibiyotik, analjezik, kortizon, hormon vb. ilaçlar bağırsak florasındaki yararlı bakterileri de öldürür. Bağırsak florasının doğal koruyucusu, yararlı bakteriler olan laktobasiller (lactobasilus asidofilus, lactobasilus bifidus ) dir. Laktobasiller laktik asit üreterek bağırsak pH sını asidik yapar. Asidik PH da patojen bakterilerin üremesi, koloni oluşturması doğal olarak mümkün değildir. Patojen bakteriler asidik pH ortamında yaşayamaz. Laktobasilleri öldürecek herhangi bir ajan patojen bakterilerin üremesine sebep olur.

  1. Antibiyotikler ilk kullanılmaya başladığında antimikotiklerle beraber hastaya verilirdi. Her nedense şu anda antimikotikler yazılmamaktadır. Bu da bağırsakta mantarların üremesine ve çoğalmasına neden olmaktadır.
  2. Süt ve gluten gibi gıda intoleransı olanların bir kısmında bağırsak mukozasında yangı oluşur. Yangı bölgesi mantarların yerleşmesi ve çoğalması için iyi bir zemin oluşturur.
  3. Ağır metaller de bağırsak florası için antibiyotik gibi davranır ve faydalı bakterileri de öldürerek mantarların koloni yapmasına sebep olurlar. Dişçilikte kullanılan amalgamdaki civa, kursun, kalay, gümüş ve içme sularında bulunan ağır metaller (kurşun vs.) örnek olarak verilebilir.
  4. Düşük değerli karbonhidratlarla beslenenlerde (abur-cubur, hazır gıdalar) mantar kolonileri oluşur. Çünkü mantarların besin kaynağı bu karbonhidratlardır. Mantarlar besinleri olan karbohitratları fermente (mayalanma) ederek alkol oluşturur. Alkolun oluşması sırasında ara ürün olarak vücut için toksik olan asehaldeit gibi zehirler ortaya çıkar ve bunlarda hastalık sebebidir. Bu işlem devam ettiği sürece bağırsaktaki faydalı bakterilerin sayısı giderek azalır. Diğer taraftan zararlı bakterilerin artması sonucu, oluşan metabolik atıklar vücut için toksik odak haline gelir. Bu zehirler sürekli olarak vücuda pompalanır.

“HASTALIKLARIN ALTINDA YATAN SEBEPLER MANTARLARDIR DENEBİLİR”

Bağırsak mantarı tedavisi oldukça zaman alan zor bir süreçtir. Sık olarak rastladığımız deri mantarlarınının tedavisi için bile disiplinli ve düzenli bir şekilde 4 ila 6 ay gibi bir zamana ihtiyaç duyulmaktadır. Çünkü mantarlar ilaçlara karşı hızlı bir şekilde direnç geliştirmekte ve uzun süreli aynı ilaç kullanıldığında ilaç etkisini kaybetmektedir. Mantarların başka bir özelliği de hücre içine girmeleri ve sporları sayesinde yerleştikleri yerde uzun sure yaşamalarıdır.

“BU NEDENLE TEDAVİ DİSİPLİNLİ VE PRENSİPLİ OLMALIDIR”

Bağırsak mukoza bariyerini sağlıklı tutmak için mukoza yapısını oluşturan omega 3 yağ asitlerini içeren (balık) gıdalarla beslenmek önemlidir. Bunun aksine rafi’ne olmuş yağlarla (ayçiçeği yağı, mısırözü yağı vs.) beslenmek, barsak mukoza bariyerinin sağlıklı yapısını bozar. Dolayısıyla bağırsak mukozasında faydalı olan ve laktik asit üreten bakterilerin sayısı azalır, sonuçta aşağıda sıralanan bağırsak fonksiyonları bozulur,

  1. Emilim bozukluğu oluşur. Mineraller, vitaminler, aminoasitler vs. yeterince emilemez,
  2. B, K, B12 gibi vitaminler bağırsakta üretilir. Fonksiyonu bozuk bağırsakta bu vitaminler üretilemediği için vücutta eksiklikleri görülür.
  3. Bağırsak içerisindeki atık (toksik) maddelerin bağırsak kanalından sağlıklı olarak dışarı atılması bozulur, kabızlık veya ishal oluşur. Kabızlıkta bağırsaktaki toksik maddeler vücut için daima bir odak teşkil eder. İshalde ise vitamin, mineral, aminoasit vs. eksikliğine bağlı rahatsızlıklar görülür.
  4. Bağırsaktaki patojen bakterilerin metabolik atıkları bağırsaktan vücuda geçerek hastalıklara neden olur.

“SAĞLIKLI HAYAT İÇİN, SAĞLIKLI BAĞIRSAK FLORASI GEREKİR.”

Tedavi :Bağırsak mantar tedavisi belli bir sıra yapılmalıdır.

  1. Aşama: Öncelikle bağırsakta bulunan parazitler belirlenmeli ve yok edilmelidir. Parazitler çıkardıkları toksik maddelerle faydalı laktobasillerin yok olmasına ve patojen bakterilerin çoğalmasına neden olurlar. Dolayısıyla mantarların bağırsak mukozasında yerleşmesini ve çoğalmasını kolaylaştırılar.
  2. Aşama : Bu aşamada patojen anaerop bakteriler ve mayalar yok edilir. Çünkü çürükçül bakteriler daha cok proteinlerin fermantasyonunu (putrifikasyonunu) yaparak amonyak ve histamin gibi maddelerin oluşmasına neden olurlar. Sonuçta bağırsak motilitesi bozulur ve kabızlık görülür.
  3. Aşama : Bağırsak lümeninde bulunan candidalar yok edilir. Candidaları temizlemek için bir rotasyon programı hazırlamak gereklidir. Bu rotasyon programında; Candidalara uygun 4 veya 5 tane doğal antimikotik ilaç seçilir. Herbiri günde belirli miktarda 4 gün süre ile verilir. Bu tedavi candida direnç göstermeyene kadar defalarca tekrar edilir. Zaman zaman semptomları değerlendirerek doz % 50, %100, %150 arttırılır. Eğer doz artımı ile bir değisim yok ise o zaman hormonal bir bozukluk var demektir. Bu durum düzeltilmelidir. 3. aşama yaklaşık 4 – 6 ay kadar sürer.
  4. Aşama:
  • a) Bu aşamada amaç bağırsak mukozasında gömülü ve gizlenen candidalari yok etmektir. Bunun için beşeri antimikotikler kullanılır, NİSTATİN TABLET iyi bir örnektir. Molekül çapı geniş olduğundan bağırsak porlarından vücuda geçemez. Diğer antimikotikler gibi toksik değildir. Günlük 3 gr olmak şartı ile 20 gün, iki ay sonra bir kez daha 20 gün tedavi edilir. Candidalar tamamen yok edilmezse 6 ay ila 1 yıl sonra tekrar nüks edebilir.
  • Mikostatinle birlikte bağırsak dostu olan bakteriler (probiyotikler) ile yüksek dozda başlanır. Bu durumda faydalı bakteriler zararlı bakterilerle savaşarak bağırsağa yerleşir. Doğal olarak da candidalar yok edilir. Süre 4-6 ay boyunca hergün düzenli olarak yüksek dozda alınır.
  • Eger gıda allerjileri ve kimyasal hassasiyetin neden olduğu sıkıntılı bağırsak sendromu varsa, bağırsak mukoza koruyucu ve tamir edici tedavi yapılır. Bunun için omega yağ asitleri (omega 3, Omega 6), aminoasit kompleksi (glutamin), seratonin, vit B 3, vit B 6, vit E vs. ile tedavi edilmelidir. Bu tedavi 2- 4 ay kadar sürebilir.

KLİNİĞİMİZDE TEDAVİ SÜRECİ

Kliniğimize başvuran hastaların ilk olarak detaylı bir hastalık öyküsü alınır. Fiziki muayenesi yapılır. Daha sonra Biyorezonans test yöntemleriyle hastalığa sebep olan etkenler tespit edilir. Bu uygulamalar her hastaya ve her hastalığa özeldir.

KLİNİĞİMİZDE UYGULANAN TESTLER

Tedavi yapılması gerekliliği oluştuğunda artık hastaya bazı testler yapılmalıdır. Bu testler arasında:

Gıda Testi; Yapılan bu testler ile vücudun tolere edemediği, zararlı olan maddelerin hastalar için yapılan diyetten çıkarılması söz konusudur.

Hormon Testi: Hastalığa neden olan hormonlarında araştırılması gereklidir. Çünkü eksik kalan vitamin ve minerallerin dışarıdan takviye edilmesi gereklidir.

Bağırsak Florası Testi: yapılan bu test ile gastrointestinal sistemine ait fonksiyonlar değerlendirilecektir. Şişkinlik, diyare, geğirme, yanma gibi şikâyetlerde bu testler tedavilerde kullanılmaktadır. Bu testlerde bozukluk var ise tedavinin başarıya ulaşması zor olacaktır.

Ağır Metal Testi: Vücutta ağır metaller bulunabilir. Bu test ile tespit edilebiliyor. Sonrasında çelesyon ve detox yolları bu şekilde tedavi edilebilir.

Toksit Madde Testi: Vücudumuzda sindirim, deri yolu, solunum yolları ile çeşitli toksikler birikebilir. Bunların yaptıkları birikim vücut içerisinde bazı fonksiyonların çalışmasını engelleyecektir. Belirlenen bu sorunlar detox yöntemleri ile vücuttan temizlenbiliuor.

PH Testi: Hastalarda mezenkim dokusunun PH düzeyini belirler. Normal PH değerlerine gelmesi sağlanacaktır.
Tüm bu testlerle hastalıkların etkenleri tespit edilir. Elde edilen sonuçlarla hastalara özel olarak tedavi seçenekleri uygulanır. Özellikle vücut için zararlı olan gıdanın diyetten çıkarılması gereklidir. Tedavide gerekli olan ve eksik kalan mineral, vitamin desteğinin sağlanması ile birlikte de gerekli düzenlemeler yapılır. Bunların yanı sıra toksik olan maddeler detox yöntemleri ve çelesyon ile vücuttan temizlenmektedir.

Bu tedavi yöntemlerinin yanı sıra ACUGRAPH cihazı da kullanılmaktadır. Bu cihaz hastaları Çin tıbbı açısından değerlendirmektedir. Vücut içerisinde klinik testlerle yapılan tetkiklerde bulunan eksikler, bu cihaz ile yapıldığında enerji eksikliği olarak değerlendirilmektedir. Bu değerlendirmelere göre de çeşitli akupunktur tedavileri yapılmaktadır. Tek kullanımlık iğnelerle yapılan tedavilerde de alerjik hastalıklarda etkili sonuçlar alınabilmektedir.

İLAÇSIZ TEDAVİ MERKEZİ

Sağlık sorunlarınız hakkında uzmanlarımızdan yardım alın. Sorunuzu iletmeden önce lütfen E-Posta adresinizi doğru yazınız. Uzmanlarımızın cevapları size E-Posta adresiniz üzerinden iletilecektir

DOKTORUNUZA SORUN
Lütfen adınızı yazınız.
Lütfen soyadınızı yazınız.
Lütfen size ulaşabileceğimiz bir telefon numarası yazınız.
Lütfen size ulaşabileceğimiz e-posta adresinizi yazınız.
Mesajınızın konusunu seçiniz.
Bize ulaştırmak istediğiniz sorunuzu yazınız.

MERAK ETTİKLERİNİZ

SORU - CEVAP
Her 5 Kişiden Biri Alerji Problemi Yaşıyor

Alerjik Problemlerin Toplumda Yaygınlığı ve Nedenleri

Çocuklarda görülen alerjilere karşı hassaslıkla ilgili çalışmalarda sonuçlar oldukça ciddidir. Büyük şehirlerde yaşayan çocukların %30 unda sebebi bilinmeyen atopik hipersensivite mevcut,%12 sinde alerjik rinit,...

Candida Mantarı: Belirtileri, Tedavisi ve Prensibi

CANDİDA TEDAVİSİ VE PRENSİPLERİ Candida; bukalemun gibidir. Bulunduğu ortama göre şekil değiştirir. Hızlı bir şekilde mayaya dönüşebilir. Düzensiz ve yedi günden fazla antifungal kullanımda Candida...

NEDEN  HASTALIK KOLONLA  BAŞLAR?

Her canlıda olduğu gibi  insanoğlu da yaradılış fıtratına göre beslenmelidir. O zaman sindirim sistemi sağlıklı çalışacak ve kişi sağlıklı bir birey olacaktır. Bağırsak florası...

Bağırsak Mantarı Nasıl Tedavi Edilmeli ?

Tedavi disiplinli olmalıdır. Çünkü mantar tedavisi zordur. Normalde Bağırsakta mantar spottan alarak yenen gıdalar ile alınır ,önemli olan mantarların koloni yaparak ,faydalı olan acidopulus...

ŞİFAHANE, İLAÇSIZ TEDAVİ MERKEZİ MERKEZİ

HAKKIMIZDA

ŞİFAHANE

Şifahane, İlaçsız Tedavi Merkezi uzman akademik kadrosu, ileri tıbbi donanımı ile Türkiye'nin özel sağlık kompleksidir.

BASINDAN

HABERLER

Şifahane, Sağlıklı Yaşam Merkezi, Alanya hakkında şimdiye kadar basında yer alan haberleri BASINDAN sayfası altında bulabilirsiniz.

SİZE ÖZEL

SAĞLIK REHBERİ

Tüm Hastalıklar Hakkında Bilgi, Sağlık Makaleri, Doktora Sorulmuş Sorular ve Sağlık Ansiklopedisi İçin Tıklayın.

İletişim

Şifahane, Sağlıklı Yaşam Merkezi

Saray Mah. Hoca Ahmet Yasevi Cad.
Ustalıoğlu Sok. Saliha Hüseyin Zamanoğlu Apt.
No: 16/A / Alanya, Antalya - TÜRKİYE

Email: [email protected]

Detaylı bilgi ve randevu için:

Şifahane, Çalışma Saatlerimiz:

Pazartesi - Cumartesi : 08:00 - 19:00

Alanya, Sağlıklı Yaşam Merkezi:

Saray Mahallesi | Hoca Ahmet Yasevi Caddesi | Ustalıoğlu Sokak | Saliha Hüseyin Zamanoğlu Apartmanı | No: 16/A | Alanya | Antalya | 07400 | Türkiye