PANİK ATAK NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?
Çağımızda en çok artma eğilimi gösteren ruhsal bozuklukların başında panik atak bozukluğu geliyor. Panik atak nedir? Belirtileri neler? Nasıl tedavi edilir?

PANİK ATAK NEDİR?

Panik atak, hiç beklenmedik bir anda insanın dehşete düşmesi, korku dolu nöbettir. Panik atak aniden başlar. Çok kısa sürede yoğun bir hal alır bir saat içinde normal hale geri döner. Ruhsal kaygıları fiziksel etkileşimi devam eder. Atağın ne zaman geleceğini kestirmek mümkün değildir, ancak en sevinçli anda veya üzüntülü bir durumda da gelebilir. Atak sırasında ölüm korkusu hakimdir. Kişi boğulacağını veya kalp krizi geçirip öleceğini düşünür. Bunun yanında nefes almada zorluk veya kalpte taşikardi veya bradikardi olabilir.

PANİK ATAK BELİRTİLERİ NELERDİR?

  1. Kalbin fazla çalışması ile hızlı çarpması
  2. Nefes alıp vermenin arttığı hatta nefes alamadığı(nefes açlığı)
  3. Baş dönmesi
  4. Göz kararması
  5. Yüzde kızarma, morarma hatta soluk bir yüz
  6. Terleme
  7. Yüzde boyunda karıncalanma baştan kaynar su iniyormuş gibi ifade edebilir.Başta ölüm korkusu hastayı huzursuz eder.
  8. Kalp krizinin belirtilerine benzeyen semptomlar gösterir.
  9. Nefes alıp vermesi astım krizine benzer bu nedenle ölüyorum düşüncesi hakimdir.
    Ancak 10 dk ile 1 saat içinde hasta bir şey olmadan rahatlar.

PANİK ATAK NEDENLERİ

İnsanoğlunun hayatı boyunca hayatta kalma içgüdüsü ve başarılı bir hayat sürmesi iç dünyasında doğuştan vardır. Bu kaygı olmak zorundadır.
İnsanı hayatta başarılı kılmanın yollarından biri kaygıdır. Bu doğuştan gelen kaygı yok ise çalışma başarılı olma, bir şeyler yapma, faydalı olma, üretme derdi olmaz.
Önemli olan bu kaygının ve korkunun dozunu iyi kontrol edebilmek, bunu hastalık düzeyine çıkarmamaktır. Kaygıyı büyütmemek ve kontrol altında tutmaktır.
Bu kaygıyı hastalık haline getiren sosyal sebepler;

  • Genetik yatkınlık (anne ve babadan)
  • Problemli bir evlilik yapmak
  • Problemli bir evlikten oluşan çocuk olmak
  • İşini ve aşını kaybetmek veya kaybetme korkusu
  • Her an en yakınındaki insanları kaybetme korkusu
  • Kendine güvenini kaybetmek, başarısızlık duygusuna kapılmak gibi çok şey kaygıyı tetikler ve büyütür hastalık haline dönmesini sağlar.

PANİK ATAK NASIL OLUŞUR?

Kaygıyı oluşturan uyaranlar beyinde amigdala denen bölgeye bütün duygularla taşınır. Dışarıdan uyaranlar geldiği gibi içten gelen duygularda(üzüntü, sevinç, keder vs) buraya ulaşır. Böylece gelen uyarılara cevap olarak bazı hormonlar mediatörler salınır. Örnek; adrenalin salımına bağlı olarak kalp atışı hızlı çalışır. Taşikardi, terleme artar. Nefes alıp vermesi değişir, zorlaşır ve hızlı alıp verir.

PANİK ATAĞA SEBEP OLAN HASTALIKLAR NELERDİR?

  • Kalp hastalıkları
  • Tiroid hastalıkları özellikle hipertiroidi bunlara benzer birçok hastalık kişide panik atağı uyaran tetikleyen olabilir.
  • Kan şekerinin düzensizliği hipoglisemi veya hiperglisemi özellikle hipoglisemi panik atak krizlerine benzer kriz gelmesini tetikler.
  • Aşırı uyaranlarda panik atak krizine yol açar veya atağı derinleştirir.
  • Aşırı kahve tüketmek, eroin-morfin gibi uyaranlarda panik atak sebebi olur.

PANİK ATAK KRİZİ NASIL GEÇER?

Tedavide, hasta ile hekim arasında iyi bir güven ortamı oluşturulması gerekir.
Panik atağı oluşturan etmenler hekim tarafından iyi bir anemnizle etraflıca araştırılmalı altta yatan olay veya nedenler bulunmalıdır. Panik atağı tetikleyen sebepler iyice araştırılmalıdır.
Tedavide zaman kaybetmek panik atağın daha büyük bir kaygıya dönüşmesine kişiyi ele geçirmesine engel olunmalıdır. Doğru tedavi yöntemleri ile hasta rahatlıkla panik atak ortamından kurtulur.

Çağımızda en çok artma eğilimi gösteren ruhsal bozuklukların başında panik atak bozukluğu geliyor. İŞTE PANİK ATAK TEŞHİS VE TEDAVİSİ; Panik atak nedir? Belirtileri neler? Nasıl tedavi edilir?

UYARI! www.sifahanemerkezi.com, www.ilacsiztedavimerkezi.com, www.recepcelik.com.tr internet sitelerinde yayınlanan yazı, kısmen resim ve videoların her türlü hakkı Şifahane Sağlıklı Yaşam Merkezi’ne aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.

Önceki İçerikSülük tedavisi nedir, neye iyi gelir, nasıl tedavi eder?
Sonraki İçerikObezite Nedir, Obezite Nedenleri ve Tedavisi