EGZAMA VE TEDAVİSİ
Egzama (dermatit); önemli bir cilt iltihabıdır. Egzama nedir? Belirtileri, nedenleri, tedavisi, egzamayı azdıran nedenler nelerdir?

Egzama bir deri hastalığıdır. Her yaşta görülebilir. Enflamasyon karakterlidir. Vücudun her alanında gözükür. Deride sıcaklık, kuruluk, kızarıklık, yer yer çatlaklıklar, kanama, pullanma, döküntü, bazen akıntılı yara ve lezyonlu karaktere sahiptir.
Egzamanın neden oluşuna bağlı olarak vücudun bazı bölgelerinde daha yoğundur.
Tedavisi KESİNLİKLE mümkündür. Egzamayı oluşturan neden ortadan kaldırılarak tedavi başlanmalıdır. Bu gün için egzama tedavisinde bazı topikal ilaçlar kullanılmaktadır. Ancak bunlar semptomlara yöneliktir. Neden ortadan kalkmadan uzun süreli tedavi etmek zordur.

EGZAMA ÇEŞİTLERİ

Oluşturan nedenler oluştuğu yaşa vücutta tuttuğu yere göre egzamalar sınıflandırılabilir.
Bunlardan; atopik egzama çocukluk ve bebeklik yaşlarında görülür. Bu egzamaya atopik dermatit de denir.
Sebebi çok net bilinmez ancak gebelik döneminde anne beslenmesi, çocuğun doğum şekli(sezaryen)vs. çocuğun doğum sonrası beslenmesi hatta anne doğum sonrası beslenmesi de buna etki eder.
Atopik egzamada aşırı duyarlılık olabilir.( anne ve babadan çocuğa genetik geçiş)
Deterjanlar, kimyasallar çocuk beslenmesi, çocuk giysileri de egzamayı provoke edebilir.
Diş çıkarma, basit bademcik iltihabı
Bebeklik çocukluk döneminde verilen özellikle A.B ve ilaçlar
Kedi,köpek tüyleri vs.
Çocuklarda görülen atopik egzama veya atopik dermatit yüzde, yanakta, alında, saçlı deride, boyunda, ensede, ellerde, ayaklarda lezyonlar görülür.

İLERİ YAŞLARDA GÖRÜLEN ATOPİK EGZAMA

45-50 yaş grubu üzerinde görülür. Deri kuru, çatlat, kırmızı, eritemlidir Daha çok kışın soğukta ortaya çıkar. Bacağın alt kısmında ayaklarda ve ellerde lezyon daha fazladır.

SEBOREİK EGZAMA (SEBOREİK DERMATİT) NEDİR?

Yeni doğan konak olarak tanınır. Saçlı deride daha fazla gözükür. Geniş pul pul döküntüler vardır. Bebeklerin bez bölgesinde de seboreik lezyonlar görülebilir..
Genç yetişkinlerde gözüken seboreik dermatit burun kenarı boyunca, kaşlarda, göz çevresinde, saçlı deride, kulak arkasında, sebese bezlerinin bulunduğu yerlerde fazla görülür. Kaşıntı, soyulma,akıntı, kabuklanma karakterlidir.

SEBOREİK DERMATİT TEDAVİSİ

Tedavi edilir. Ancak 6 ay ile 1 yıl arasında lezyonlar tamamen kaybolur.

DİSKOİT EGZAMA

Diskoit egzama kenarları belirgin; pullarla kaplı, yamalarla karakterize olan bir egzama tipidir. Yetişkinlerde çok yaygındır ve enflamasyon karakterlidir. En çok extremitelerde görülür.

VARİKOZ EGZAMA

Kronik venöz yetmezlikten sonra bacakların alt kısımlarında görülen inflamasyon purpura pigmentasyonu vardır.

EGZAMA BULAŞICIMIDIR?

Egzama kesinlikle bulaşıcı değildir. Çünkü kişiye özgüdür. Altta yatan sebep mikrobik bir ajan değildir.
Sonradan açık yaraya mikrop bulaşırsa orası enfekte olur.

EGZAMA BAŞLANGICI

Egzamanın tipine bağlıdır. Bebeklerde görülen atopik dermatit doğumda başlayabilir. Çocukluk çağında da çok sık görülür. İleri yaşlarda görülen atopik dermatit 50 yaş üzerinde görülür.
Seboreik dermatit çocuklukta, bebeklik çağında görülebilir.
Yetişkinde, yetişkinliğe geçiş döneminde daha yoğun gözükür.30/35 yaşına kadar devam eder.

EGZAMA NEDEN OLUR

Egzamanın nedenleri çokludur. Yine tek bir nedenle izah edemeyiz.
Genetik geçiş(anne ve babadan geçişler) yatkınlık
Beslenme alışkanlığı (endüstriyel gıdalarla beslenme)
Süt ve süt ürünleri ile beslenme(özellikle inek sütü)
Çocuk doğum şekli(sezaryen)
Giysiler, takılar, metaller
Kedi, köpek tüyleri
Diş çıkarmalar
İlaçlar sayılabilir ve daha da çoğaltabilir.

EGZAMA NASIL GEÇER

Hastalığın nedeni veya nedenleri tespit etmek altında yatan nedenleri ortadan kaldırmakla tedavi başlar. Genellikle iyi bir diye ve akupunktur tedavisini ekleyerek tedavi edir.

EGZAMADA İLAÇLAR

Şimdiye kadar egzama da kullanılan ilaçlar nedene yönelik değildi. Semptomlara yönelik tedavi, pomatlar(antihistaminik kortizonlu ilaçlar), nemlendiriciler, antibiyotikli merhemler kullanılmakta Egzamaya altında yatan etmenler bulunup tedavi buna yönelik yapılırsa %100 tedavi yapılır.

SAÇTA EGZAMA

Saçlı deride görülen egzama hastayı çok fazla rahatsız eder ve tedavide zorlar. Özellikle çocuklar da görülen atopik egzama (konak) gençlerde görülen seboreik dermatit hastayı çok fazla rahatsız eder. Kafada kaşıntı, akıntı, yara ağrıya nedendir ve huzursuz eder. Aynı zamanda saç dökülme nedenlerinden biridir.

EGZAMADA BİTKİSEL İLAÇLAR

Egzamada çeşitli bitkisel ilaçlar vardır. Ancak bir doktor gözetiminde yapılması daha doğrudur. Bilimselli kanıtlanmış bitkiler ve ilaçlar kullanılmalıdır.

AKUPUNKTURLA EGZAMA TEDAVİ EDİLİR Mİ?

Akupunktur la egzama tedavisi mümkündür. Egzamayı oluşturan sebepler akupunktur tıbbına göre yang(ısı ve nem)tır. Isı ve nem vücutta dengesi sağlanarak tedavisi %100 mümkündür.

UYARI! www.sifahanemerkezi.com, www.ilacsiztedavimerkezi.com, www.recepcelik.com.tr internet sitelerinde yayınlanan yazı, kısmen resim ve videoların her türlü hakkı Şifahane Sağlıklı Yaşam Merkezi’ne aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.

Önceki İçerikDEPRESYON NEDİR? DEPRESYONLU HASTA KENDİNİ NASIL HİSSEDER?
Sonraki İçerikSülük tedavisi nedir, neye iyi gelir, nasıl tedavi eder?