yüzdeki egzama nasıl geçer, egzama nasıl geçer bitkisel, egzama nasıl geçer, eldeki egzama nasıl geçer, saçtaki egzama nasıl geçer, egzama nasıl geçer evde, egzama nasıl olur

Egzama yaygın bir cilt hastalığıdır. Geniş bir yelpazeye sahip olan egzama hastalığı, içsel ve dışsal faktörlerin sonucu olarak sınıflandırılmaktadır. İçsel olan egzama türleri; seboreik egzama ve atopik egzamadır.

Dışsal sebepli egzama türleri ise; alerjik temas egzaması, tahriş egzaması ve güneşe bağlı fotokontakt egzamadır. Türlerin bazıları kişilerde kronik egzama olarak görülmektedir. Her yaş grubunda görülebilecek olan egzama, çocuklarda daha çok atopik egzama türüyle karşımıza çıkmaktadır.

EGZAMANIN NEDENLERİ

Günümüzde halen egzamanın oluşma sebebinin kesin olarak bilinmediğini söylemek mümkündür. Fakat bu hastalık için bir takım tetikleyici faktörler bulunmaktadır. Kullanılan ilaçlardan, cilde temas eden potasyum bikromat veya kozmetik ürünleri egzama nedeni olabilir. Enfeksiyona bağlı olarak oluşan egzamalar mantar veya mikroorganizma kökenlidir.

Egzama belirtileri arasında; eritem, dokuda kızarıklık, şiddetli kaşıntı, deride pullanma, kabuklanma, kepeklenme ve doku çatlaklarından gelen sızıntı gibi bulgular sayılabiir. Ciltte bulunan maphigi mukoza cisimciği, derideki hücreleri birbirinden ayırır. Ayırma işlemini, hücrelerin arasında bulunan bağları kopararak sonuçlandırır ve egzamalı bölgede kabarcıkların oluşmasına sebep olur. Egzama hastalığının belirtileri olan eritem, kabarcıklanma, kızarıklık, kaşıntı, parlaklık ve pullanma her zaman aynı anda görülmeyebilir. Her bulgu bir evre olarak görülebileceği gibi bu semptomlardan birinin belirginliğiyle de hastalığın seyri devam edebilir. Akut egzamalarda daha çok kaşıntı ve akıntı görülmekte olup kronik egzamalarda ise şiddetli kaşıntı, kabarcık oluşumu ve pullanma görülür. Kaşıntının ardından, çevresi kabarcıklı oval şekillerin görülmesi de muhtemeldir. Bu semptomlar, vücudun her bölgesinde görülebilir.

EGZAMA TEDAVİSİ

Tedavide belirli bir disiplin içinde hastaya yaklaşmak gereklidir. Ancak sadece doktor gayreti yeterli değildir. Aynı zamanda hastada disiplinli ve gayretli olmalıdır. Egzama tedavisinde şunlara dikkat çekmek gereklidir.

Ekzamalı hasta yarayı kaşımamalı, hasta temiz, steril, allerjik olmayan eldiven giymeli.

Egzamalı bebeklerin ellerine pamuklu kumaşlardan dikilmiş parmaksız eldivenler geçirilerek ekzamalı yerlerini kaşımaları önlenebilir.

Egzamalı kişilerin özellikle uçuk hastalığı olanlardan uzak durmaları gerekir. Ekzamalı deri uçuk virüsü olan herpes simplekse karşı dirençsizdir. Lezyonun üzerine virus bulaşırsa enfeksiyon yayılabilir.

Egzamalı ya da ekzama geçirmiş insanların derileri çok hassastır. DAHA FAZLA BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

EGZAMA İLE İLGİLİ ARAMALAR;

yüzdeki egzama nasıl geçer, egzama nasıl geçer bitkisel, egzama nasıl geçer, eldeki egzama nasıl geçer, saçtaki egzama nasıl geçer, egzama nasıl geçer evde, egzama nasıl olur

Önceki İçerikAkupunktur kliniğinde bana neler yapılacak?
Sonraki İçerikEgzama Hastası Nasıl Korunmalıdır?